You are here:

NAJOŠTRIJA OSUDA RUSKE INVAZIJE! Biden o Putinu: ‘Mislim da je ratni zločinac’

Facebook
Twitter
LinkedIn

AMERIČKI Predsjednik Joe Biden nazvao je u srijedu ruskog predsjednika Vladimira Putina “ratnim zločincem”, što je retorički skok koji je uslijedio s porastom broja smrtnih slučajeva civila u Ukrajini.

Bila je to najoštrija osuda Putinovih postupaka od strane bilo kojeg američkog dužnosnika od početka rata u Ukrajini prije tri tjedna. Prije toga, Biden je prestao označavati zvjerstva koja su dokumentirana na terenu u Ukrajini “ratnim zločinima”, pozivajući se na tekuće međunarodne i američke istrage.

Ali u srijedu, razgovarajući s novinarima na događaju koji nije povezan, Biden je stavio oznaku na ruskog čelnika.
“Mislim da je ratni zločinac”, rekao je predsjednik nakon riječi u Bijeloj kući.

Pomak s prijašnjeg stava administracije uslijedio je nakon emotivnog obraćanja Kongresu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je emitirao video na kojem se vidi kako Ukrajinci pate usred napada Rusije. Zelenski je zatražio od američkih zastupnika i Bidena dodatnu pomoć u obrani, uključujući zonu zabrane letova i borbene zrakoplove.

Biden je odgovorio u svom obraćanju nekoliko sati kasnije, izlažući novu američku vojnu pomoć Ukrajini – uključujući protuzračne i protuoklopne sustave, oružje i bespilotne letjelice – ali nije udovoljio zahtjevima Zelenskog.

Ipak, Biden je priznao užase koji se događaju na terenu.

“Vidjeli smo izvješća da ruske snage drže stotine liječnika i pacijenata kao taoce u najvećoj bolnici u Mariupolju”, rekao je Biden. “Ovo su zločini. Oni su bijes svijeta. I svijet je ujedinjen u našoj podršci Ukrajini i našoj odlučnosti da Putina platimo vrlo visoku cijenu.”

Tek nekoliko sati nakon toga Biden je odgovorio na pitanje o tome da je Putin ratni zločinac. Biden je u početku rekao “ne”, ali se odmah vratio grupi novinara kako bi razjasnio što je pitano. Na ponovno pitanje je li Putin ratni zločinac, odgovorio je potvrdno.

Dužnosnici, uključujući Bidena, ranije su izbjegavali reći da se u Ukrajini počine ratni zločini, pozivajući se na tekuće istrage o tome može li se taj izraz koristiti. Drugi svjetski čelnici nisu bili toliko oprezni, uključujući britanskog premijera Borisa Johnsona, koji je prošlog tjedna rekao da su počinjeni ratni zločini. Međunarodni kazneni sud u Haagu također je otvorio istragu o ratnim zločinima. A američki Senat jednoglasno je u utorak zatražio međunarodnu istragu ratnih zločina. Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield rekla je prošlog tjedna da akcije koje je počinila Rusija protiv ukrajinskog naroda “predstavljaju ratne zločine”, što je prvi put da je visoki američki dužnosnik izravno optužio Moskvu za ratne zločine od početka prošlomjesečnog napada na Ukrajinu.

U Poljskoj je prošlog tjedna američka potpredsjednica Kamala Harris pozvala na međunarodnu istragu ratnih zločina i jasno je dala do znanja da vjeruje da su zločini u tijeku. Rekla je da bi namjerno gađanje civila predstavljalo ratni zločin.

Nakon što je Biden iznio svoju ocjenu, Bijela kuća je rekla da će se istraga administracije o ratnim zločinima nastaviti.

“Predsjedničine primjedbe govore same za sebe”, rekla je glasnogovornica Bijele Kuće Jen Psaki. Rekla je da je Biden “govorio iz srca”.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price ponovio je Psaki kasnije u srijedu, rekavši Erin Burnett iz CNN-a za “OutFront” da “kada govorite iz srca, govorite kao čovjek i vidite ono što smo svi vidjeli, ove užasne slike na TV-u, ruski udar na rodilište u Mariupolju, udari na stambene zgrade, na škole, na civilne četvrti, teško je ne odustati od tog zaključka.”

“Ono što radimo ovdje u State Departmentu, prikupljamo svaku pojedinu informaciju, procjenjujemo je, dokumentiramo i dijelimo s našim partnerima. Postoji proces koji je uključen u to i postoje ljudi koji rade gotovo 24 sata da dokumentiraju, procjenjuju, dijele dok svi gledamo što se događa s nekim užasom.”

Pod pritiskom kako Putinovi postupci trenutačno ne predstavljaju ratne zločine, Price je ponovio da “ovdje u odjelu postoji formalni proces prema međunarodnom humanitarnom pravu za dokumentiranje ratnih zločina. Mi smo uključeni u to.”

Iako se izraz “ratni zločini” često koristi kolokvijalno – kao što se činilo da je Biden činio u srijedu – oni imaju pravnu definiciju koja bi se mogla koristiti u potencijalnom kaznenom progonu. To uključuje i Ženevsku konvenciju, koja navodi namjerno gađanje civila kao ratni zločin.

Ipak, da bi se procesuirao ratni zločin, potrebni su čvrsti dokazi. A da bi ruski dužnosnici bili odgovorni, morali bi otputovati izvan zemlje.

Ipak, službena oznaka ratnih zločina – potkrijepljena dokazima – i dalje bi Zapadu predstavljala simbolično oruđe u oblikovanju Putinovih akcija u Ukrajini.

Biden je bio pod sve većim pritiskom da učini više kako bi pomogao opkoljenim Ukrajincima kako se ruska kampanja intenzivira. U srijedu je bombardirano kazalište u Mariupolju u kojem su se sklonili civili, što je najnoviji primjer ruskog neselektivnog granatiranja.

Pritisak će se vjerojatno povećati tek nakon dramatičnog poziva Zelenskog zastupnicima za dodatnu pomoć. Usporedio je ono što se događa u Ukrajini s Pearl Harborom i 11. rujna i rekao “trebamo vas odmah” kako bismo ponudili veću podršku.

Biden je obraćanje gledao iz knjižnice svoje privatne rezidencije, a kasnije ga je nazvao “uvjerljivim” i “značajnim” govorom.

“Putin nanosi užasnu, zastrašujuću pustoš i užas Ukrajini, bombardirajući stambene zgrade, rodilišta, bolnice”, rekao je nakon toga. “Mislim, to je strašno.”

Sljedeći tjedan Biden planira otputovati u Bruxelles na izvanrednu sjednicu čelnika NATO-a, gdje se nada da će demonstrirati zapadno jedinstvo usred ruske agresije.

Izvor/ CNN/ Foto: ilustracija

Domovina

Svijet i europa

Životni stil

Kolumne i analize

Sport

Vjera

Hrvatsko iseljeništvo