You are here:

EUROPSKI ČELNICI ZGROŽENI GENOCIDOM! Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel obećava nove sankcije i optužuje Rusiju da je počinila zločine u Buči

Facebook
Twitter
LinkedIn

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel obećao je u nedjelju nove sankcije Rusiji, nakon što su se pojavile šokantne slike 20 civilnih leševa razbacanih po zemlji u gradu Buča, sjeverozapadno od Kijeva u Ukrajini.

Slike je objavio AFP u subotu nakon što su novinari pristupili tom području nakon povlačenja ruskih snaga.

“Šokiran opsjedavajućim slikama zločina koje je počinila ruska vojska u Kijevu oslobođenoj regiji #BuchaMassacre”, napisao je Michel na Twitteru.

“EU pomaže #Ukrajini i nevladinim organizacijama u prikupljanju potrebnih dokaza za gonjenje pred međunarodnim sudovima. Na putu su daljnje sankcije i potpora EU.”

U međuvremenu, Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije, tvitao je: “Čestitam Ukrajini na oslobađanju većeg dijela regije Kijev.”

“Šokiran vijestima o zločinima koje su počinile ruske snage. EU pomaže Ukrajini u dokumentiranju ratnih zločina. Svi slučajevi moraju biti pokrenuti, odnosno pred Međunarodnim sudom pravde”, dodao je Borrell. “EU će nastaviti snažnu potporu Ukrajini.”

Europski čelnici osuđuju slike iz Buče i pozivaju na istragu ruske vojske

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss optužila je u nedjelju ruske snage da su počinile “užasne radnje” u ukrajinskim gradovima Buči i Irpinu i zatražila da se oni istraže kao ratni zločini.

“Dok su ruske trupe prisiljene na povlačenje, vidimo sve više dokaza o užasnim djelima snaga invazije u gradovima kao što su Irpin i Buča”, rekla je Truss u priopćenju u nedjelju.

Njihovi neselektivni napadi na nedužne civile tijekom ruske ilegalne i neopravdane invazije na Ukrajinu moraju se istražiti kao ratni zločini”, dodala je Truss.

Tijela najmanje 20 civila pronađena su razbacana preko ulice u gradu Buča, sjeverozapadno od Kijeva, nakon povlačenja ruskih snaga iz tog područja na uznemirujućim slikama koje je objavio AFP u subotu. Američki CNN je zatražio komentar od ruskog Ministarstva obrane u vezi s navodima o pogubljenju civila u regiji Kijev i drugim dijelovima Ukrajine.

Truss je naglasila da Rusiji ne bi trebalo dopustiti da “prikriva svoju umiješanost u te zločine ciničnim dezinformacijama”, dodajući da će Ujedinjeno Kraljevstvo odigrati svoju ulogu u osiguravanju da se to ne dogodi.

Truss je dala punu potporu Ujedinjenog Kraljevstva “svakoj istrazi Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u njegovoj ulozi kao primarne institucije s mandatom da istražuje i procesuira ratne zločine.” Dana 24. ožujka, Ujedinjeno Kraljevstvo je ICC-u ponudilo dodatnih milijun funti za pomoć naporima u istrazi ruskih ratnih zločina.

Prošlog tjedna, državna odvjetnica Engleske i Walesa Suella Braverman ponudila je pomoć vrhunskog britanskog odvjetnika Howarda Morrisona QC ukrajinskom glavnom tužitelju.

U izjavi je rekla da će on “pružiti neovisne i stručne pravne savjete ukrajinskoj glavnoj tužiteljici Iryni Venediktovoj u vezi s istragom i procesuiranjem ratnih zločina koje je Rusija počinila u Ukrajini”.

Drugi europski čelnici također su pozvali da se istraže akcije ruske vojske u Buči:

“Zgrožena izvješćima o neopisivim užasima u područjima iz kojih se Rusija povlači. “Hitno je potrebna neovisna istraga”, napisala je u nedjelju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. “Počinitelji ratnih zločina će odgovarati.”

Šefica Europskog parlamenta Roberta Metsola, koja je postala prva čelnica institucije Europske unije koja je posjetila Ukrajinu od početka ruske invazije kada je u petak bila u posjetu Kijevu, rekla je da slike iz Buče i drugih oslobođenih područja u Ukrajini pokazuju “hladnu stvarnost Putinovih ratnih zločina.”

Metsola je u tweetu u nedjelju rekla da je “zaprepaštena” “zvjerstvima ruske vojske u Buči i drugim oslobođenim područjima” i naglasila da svijet mora biti “svjestan onoga što se događa” u Ukrajini i “moraju se uvesti strože sankcije “ o Rusiji u znak odmazde.

“Počinitelji i njihovi zapovjednici moraju biti izvedeni pred lice pravde”, zaključila je.

Njemački kancelar Olaf Scholz nazvao je slike iz Buče “užasnim i zastrašujućim” i rekao da počinitelji moraju odgovarati.

“Moramo neumoljivo istraživati ​​ove zločine koje je počinila ruska vojska. Zahtijevam da se međunarodnim organizacijama poput Međunarodnog odbora Crvenog križa omogući pristup tim područjima kako bi neovisno dokumentirali zločine. Počinitelji i oni koji su ih naručili moraju biti dosljedno odgovoran”, rekao je Scholz.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u međuvremenu je rekla da su slike koje izlaze iz ukrajinskog grada Buča “nepodnošljive”.

Baerbock je u nedjelju tvitao kako “Putinovo neobuzdano nasilje briše nevine obitelji i ne poznaje granice” i pozvao da se odgovorni za “ratne zločine” polažu na odgovornost.

“Pooštrit ćemo sankcije Rusiji i još više podržati Ukrajinu njihovom obranom”, napisala je na Twitteru.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian upozorio je da će se, ako se ono što je nazvao “masovnim zlostavljanjima” u Buči u Ukrajini, ispostaviti kao ratni zločin, odgovorni biti “suđeni i osuđeni”.

“Mora se održavati i pojačati najjači mogući ekonomski i međunarodni pritisak na Rusiju kako bi prisilila ruske vlasti da prekinu agresijski rat koji su pokrenuli 24. veljače protiv Ukrajine, čija ljudska cijena i humanitarni učinak postaju sve ozbiljniji. svaki dan”, rekao je Le Drian u izjavi u nedjelju poslijepodne.

Human Rights Watch dokumentira navodne ratne zločine ruskih snaga u okupiranim regijama Ukrajine

Silovanje, pogubljenja po prijekom postupku i protuzakonito nasilje neki su od navodnih ratnih zločina koje su ruske snage počinile u Ukrajini nad civilima u okupiranim područjima Černihiv, Harkov i Kijev, objavio je Human Rights Watch (HRW) u priopćenju u nedjelju.

Neovisna skupina za ljudska prava kaže da je dokumentirala navode o ratnim zločinima koji “uključuju slučaj ponovljenog silovanja; dva slučaja pogubljenja po prijekom postupku, jedan od šest ljudi, drugi od jednog čovjeka; te drugi slučajevi protupravnog nasilja i prijetnji civilima od 27. veljače do 14. ožujka 2022.

“Vojnici su također bili upleteni u pljačku civilne imovine, uključujući hranu, odjeću i drva za ogrjev. Oni koji su izvršili te zlouporabe odgovorni su za ratne zločine”, dodaje se.

Ruske snage u Buči, oko 29 milja sjeverozapadno od Kijeva, “sakupile su pet muškaraca i jednog od njih po prijekom postupku pogubile” 4. ožujka, napisao je HRW. Svjedok je grupi za ljudska prava rekao da su vojnici natjerali muškarce da kleknu na cesti i navukli im košulje preko glave prije nego što su jednom od muškaraca pucali u potiljak.

Nekoliko dana prije, 27. veljače, šestorica muškaraca uhapšena su u selu Staryi Bykiv, u regiji Černihiv, a kasnije su pogubljeni, piše HRW.

U Malaya Rohanu, selu u regiji Kharkiv, ruski vojnik je 13. ožujka u više navrata silovao ženu u školi u kojoj se skrivala sa svojom obitelji, rekla je žrtva za HRW. “Rekla je da ju je tukao i nožem izrezao lice, vrat i kosu”, napisao je HRW.

Žena je sljedećeg dana pobjegla u Harkov, “gdje je mogla dobiti liječničku pomoć i druge usluge”, napisao je HRW.

U selu Vorzel, 31 milju sjeverozapadno od Kijeva, ruski vojnici su “bacili dimnu bombu u podrum, a zatim ubili ženu i 14-godišnje dijete dok su izlazili iz podruma, gdje su se skrivali”, grupa prava dodana.

“Slučajevi koje smo dokumentirali predstavljaju neopisivu, namjernu okrutnost i nasilje nad ukrajinskim civilima”, rekao je Hugh Williamson, direktor HRW-a za Europu i središnju Aziju u priopćenju. “Silovanje, ubojstvo i druga nasilna djela nad ljudima u pritvoru ruskih snaga trebala bi se istražiti kao ratni zločin.”

U gradovima preuzetim od ruskih snaga postoji “post-apokaliptička slika”, kaže savjetnik ukrajinskog predsjednika

Izvješća koja izlaze iz gradova u regiji Kijev pokazuju “post-apokaliptičnu sliku” života pod ruskom okupacijom, rekao je u nedjelju savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksiy Arestovych.

“Ovo je poseban apel kojim se želi skrenuti pozornost svijeta na one ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, koje su počinile ruske trupe u Buči, Irpinu i Hostomelu”, rekao je Arestovič.

“Ovo su oslobođeni gradovi, slika iz horor filmova, postapokaliptička slika. Žrtve ovih ratnih zločina su već pronađene, među kojima su silovane žene koje su pokušale spaliti, ubijeni službenici lokalne samouprave, ubijena djeca, ubijeni starci, muškarci ubijeni, mnogi od njih vezanih ruku, tragova mučenja i upucanih u potiljak. Pljačke, pokušaji oduzimanja zlata, dragocjenosti, tepiha, perilica rublja”, dodao je.

“Naravno da će to uzeti u obzir Tužiteljstvo Ukrajine i agencije za provođenje zakona i međunarodni kazneni sudovi”, istaknuo je dužnosnik.

Dokazi o užasima ruske invazije na Ukrajinu nastavili su se pojavljivati ​​u subotu, kada su slike koje je objavio AFP pokazale tijela najmanje 20 civila kako leže razbacana preko ulice u gradu Buča, nakon povlačenja ruskih snaga iz tog područja.

Human Rights Watch također je u nedjelju objavio izvješće u kojem se navode ratni zločini koje su ruske snage počinile u Ukrajini nad civilima u okupiranim područjima Černihiv, Harkov i Kijev, uključujući pogubljenja po prijekom postupku, silovanja i pljačku.

Izvor/ CNN/ Foto: Copyright: European Union

Domovina

Svijet i europa

Životni stil

Kolumne i analize

Sport

Vjera

Hrvatsko iseljeništvo