You are here:

TRAČAK NADE: Vesna Škare Ožbolt obišla u Čučerju stradale od potresa i djecu razveselila poklonima za Sv. Nikolu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt posjetila je u Čučerju najteže stradale u potresu te na blagdan Svetog Nikole razveselila djecu s poklonima a u društvu volontera podjelila odraslima pakete s prehrambenim potrepštinama za blagdane.

Čučerje danas, sedam mjeseci nakon potresa, stanje i dalje teško, 300 kuća u selu jako oštećenih, 50-ak obitelji još uvijek živi u kontejnerima. Oskudijevaju u svemu, hrani, higijenskim potrepštinama, a ponajviše novcu. Obilazimo najteže slučajeve, dijelimo djeci poklone za Sv. Nikolu, a odraslima pakete s prehrambenim potrepštinama za blagdane. Kažu, jako je teško, zaboravljeni smo od svih. Ogorčeni su.

Mlada obitelj, četvero djece, kuća napukla, obnavljaju je prema svojim mogućnostima, otac obitelji ostao nedavno bez posla, otpušten zbog situacije s COVID19, samo majka radi, u grču su, ne znaju kako će preživjeti i obnoviti kuću. Pomoć od grada ne stiže, nikakve informacije o obnovi nemaju.

Druga obitelj, muž, žena, djevojčica od 7 godina i djed žive u kontejneru iz kojeg gledaju svoju polu srušenu kuću bez krova. Od garaže su privremeno napravili kuhinju s dnevnim boravkom. Zovu nas unutra, mi samo gledamo izvana, zbog mjera. Vrata od garaže otvorena, hladno je jer nemaju grijanja. Novaca za obnovu nemaju jer su oboje posao u ovoj krizi izgubili.

Dolazimo do peteročlane obitelji, žive u jednoj sobi s njima je i bolesnik od karcinoma pluća. Njeguju svog bolesnog oca koliko mogu s mnogo ljubavi. Umorni su od života bez grijanja, oskudice i tople vode, ravnodušni jer nade za pristojan život nema. Rekli su im da će dobiti naknadu za oštećenja prema propisu o elementarnoj nepogodi, a kasnije prema Zakonu o obnovi. Sada je već kraj godine, sada je najava da u proljeće kreće obnova, a te obitelji ovu hladnu zimu provode bez krova nad glavom.

Pomoć imaju samo od Caritasa i mjesnog odbora, iz grada pomoć ne stiže kao ni od države. Jedino ih obilazi general Rojs koji živi blizu i pomaže im koliko može. Ovim obiteljima treba financijska pomoć da obnove ili izgrade svoje kuće. Treba im pomoć s administracijom.

Treba se organizirati. Traži se volonterski rad. Ako ste arhitekt, građevinar, geodet ili pravnik ili možda možete financijskim donacijama pomoći u obnovi kuća, javite se u Čučerje u mjesni odbor, župni ured ili Caritas, odaberite jednu stradalu obitelj, pomozite ljudima da vrate svoj prijašnji život, budite njihovi prijatelji u nevolji.

Izvor/ Vesna Škare Ožbolt/ Facebook

Domovina

Svijet i europa

Životni stil

Kolumne i analize

Sport

Vjera

Hrvatsko iseljeništvo