You are here:

HSP i Domovinski pokret ključni su za dobrobit hrvatskog naroda, za očuvanje nacionalnog identiteta

Facebook
Twitter
LinkedIn

Koalicija Domovinskog pokreta i HSP-a tema je od iznimne važnosti za dobrobit hrvatskog naroda. Domovinski pokret i HSP dvije su velike političke stranke u Hrvatskoj, svaka skoro s identičnim vrijednostima i ideologijama. Međutim, ne može se precijeniti značaj koalicije između ove dvije stranke.

U superizbornoj 2024. godini doći će do velike promjene u političkom krajoliku s HSP-om koji je će postati značajan politički čimbenik s mogućnosti osvajanja minimum 4 mandata na izborima za Hrvatski parlament. Ova pobjeda označila bi značajnu promjenu u odnosu snaga, budući da je stranka HSP prethodno bila marginalno prisutna u političkoj areni. Ovakav uzlet stranke HSP rezultiralo bi značajnim restrukturiranjem političkog krajolika, pri čemu ta stranka već sada ima istaknutiju poziciju na političkoj sceni.

Koalicija Domovinskog pokreta i HSP-a tema je mnogih rasprava i nagađanja u Hrvatskoj.

Domovinski pokret, koalicijski partner HSP-a je desno nacionalistička politička stranka u Hrvatskoj. Stranka je jedna od najatraktivnijih krajnje desnih stranaka u Hrvatskoj, a posljednjih godina sve više dobiva na snazi . Desna frakcija HSP-a nastojat će povezati slobodu i suverenost s hrvatskim identitetom. Politička platforma stranke uključuje fokus na nacionalni identitet i promicanje hrvatske kulture i baštine. Hrvatska stranka prava (HSP)  dominirala je političkim životom u Hrvatskoj od pada komunizma u travnju 1990. godine. Ova Hrvatska koalicija Domovinskog pokreta i HSP-a mogla bi imati značajne implikacije na dobrobit hrvatskih građana, posebice u pogledu nacionalnog identiteta i kulturne baštine.

Domovinski pokret, kao desna i nacionalistička politička stranka, nastojao je povezati slobodu i suverenost s hrvatskim identitetom. S druge strane, HSP, koji je desno-nacionalno konzervativna stranka, također se zalaže za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta. Stoga bi koalicija ovih dviju stranaka mogla dovesti do jačeg naglaska na hrvatski identitet i kulturnu baštinu u budućim vladajućim politikama. Važno je da kreatori politike razmotre dobrobiti takve koalicije prije donošenja bilo kakve odluke.

Sa strankom HSP koja sada ima istaknutiju poziciju u hrvatskome narodu, njihova politika i program trebali bi se provoditi u većem opsegu. Politika stranke bila je usmjerena na pitanja kao što su socijalna skrb, gospodarski rast, zaštita okoliša, inflacija, hrvatski branitelji i zaštita hrvatskog nacionalnog bića. Pobjeda stranke HSP nad komunističkim političkim saboterima značila bi slobodu napaćenih hrvatskih ljudi, i  da će se te politike sada ozbiljnije razmotriti te da će se vjerojatno opsežnije provoditi.

Ovakva provedba stranačke politike HSP-a mogla bi imati značajan utjecaj na budućnost zemlje, potencijalno dovodeći do značajnih promjena za hrvatske građane.

S istaknutijim položajem, HSP će zasigurno imati priliku oblikovati buduću politiku i smjer zemlje. Uspjeh stranke na izborima 2024. također bi vjerojatno doveo do povećane potpore i zamaha na budućim izborima, potencijalno učvršćujući njihov položaj kao jedne od glavnih političkih snage u zemlji. Kao takva, stranka HSP u superizbornoj godini 2024. ima daleko dosežu budućnost i za stranku i za budućnost zemlje, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se ti razvoji odvijati u nadolazećim godinama.

Međutim, ostaje za vidjeti kako će se nositi s izazovima koji dolaze s ispunjavanjem obećanja. Ipak, ova koalicija s Domovinskim pokretom značajna je prekretnica za stranku HSP i ključni trenutak u političkoj povijesti zemlje te naglašava važnost balansiranja nacionalnog identiteta s inkluzivnošću i tolerancijom u hrvatskoj politici.

Piše: Božidar Bebek/ Totalno HR/ Foto: Screenshot/ Ilustracija/ Totalno HR

Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala.

Domovina

Svijet i europa

Životni stil

Kolumne i analize

Sport

Vjera

Hrvatsko iseljeništvo