U slikovitom kraju Montižane, gdje se suncem okupani brežuljci susreću s azurnim Jadranskim morem, brand Nono Stipe izronio je kao svjetionik kvalitete i tradicije u svijetu maslinovog ulja. Osnovan s opredijeljenošću za izvrsnost, Nono Stipe je izrezao nišu za sebe, slaveći i bogato poljoprivredno naslijeđe svog lokaliteta i umjetnost uključenu u proizvodnju maslinovog ulja.
Iako kao netko tko kuha veliku većinu obroka kod kuće i svaki tjedan prolazim kroz puno maslinovog ulja, smatram da je taj dio kušnje neodoljiv. Neki se hvale da su “ekstra djevičanski”, a drugi kažu “čisti” ili “profinjeni”. No, od danas imam svojeg favorita. Ipak, želio sam znati više i pronaći najbolje od najboljih, kako bih suzio izbor na neke od najukusnijih, najpouzdanijih opcija. Naime, nedavno sam na kardiološkoj rehabilitaciji upoznao čovjeka po imenu Mario iu razgovoru shvatio sam da je on jedan od proizvođača maslinovog ulja. Mario Popović mi je prepričao kako se on i njegova obitelj bave maslinarstvom više od dva desetljeća te su nastavili tradiciju proizvodnje maslinovog ulja koju su još u prošlom stoljeću započeli djedovi. Činilo mi se zanimljivim pa sam odlučio razmjeniti kontakt u slučaju da me put nanese u Istru. Vratim se u Zagreb i nakon tjedan dana eto iznenađenja, stiže mi poklon paket u Zagreb na kućnu adresu i otvorim ga, a kad unutra boce maslinovog ulja. Reko sam sebi, ovo je garant Mario poslao. Probam i stvarno u okusu osjetim savršenstvo, mada sam ja hercegovačko-purgerska trupina pa ćete kod mene na stolu vidjeti slaninu, sir, kobasice itd.. uz ovakvu finoću maslinovog ulja. Sve u svemu, fina kombinacija za mene. No, kako sam ja njega doživio, Mario je bio za mnoge nas veliki motivator kako da zdravo živimo i vježbamo, za mene osobno je zaslužan da sam smanjio cigarete sa skoro 4 kutije na jednu, pa tako mi postaje kristalno jasno odakle toliko uspješnosti, motivacije i volje u njihovom obiteljskom poslu.
Put None Stipe započeo je u srcu Montižane, kraja poznatog po plodnoj zemlji i idealnoj klimi za uzgoj maslina. Osnovana od strane strastvene obitelji uzgajivača maslina, ova marka maslinovog ulja je prožeta bogatom poviješću koja odražava duboko poštovanje tradicije i inovacije. Temeljne vrijednosti Nono Stipe usredotočene su na održivost, kvalitetu i autentičnost, osiguravajući da svaka boca maslinovog ulja sadrži bit Montižane. Misija brenda im nije samo proizvoditi maslinovo ulje, već dijeliti priče i baštinu svoje zemlje, njegujući vezu između potrošača i bogate poljoprivredne prakse regije. Sama Montižana igra presudnu ulogu u ovoj priči jer njen jedinstveni terroir utječe na okus i kvalitetu ubranih maslina. Vrlo je jasno da Nono Stipe prihvaća ovaj identitet Istre, pozicionirajući se kao čuvar lokalne tradicije, a istovremeno privlačan globalnoj publici koja traži vrhunske proizvode.
Obitelj Nela i Mario Popović idu dalje, njihovo prošlogodišnje Lansiranje “Porečke Rosulje” predstavlja značajnu prekretnicu u ponudi Nono Stipe, predstavljajući jedinstveno maslinovo ulje koje osvaja osjetila. Ovo maslinovo ulje odlikuje se živopisnom zelenom nijansom, koja podsjeća na bujne šumarke iz kojih potječe, te glatkom, baršunastom teksturom koja prekriva nepce. Profil okusa “Porečke rosulje” je očaravajuća ravnoteža voćnih nota i paprenog završetka, što svjedoči o porečkoj sorti maslina koja se koristi u proizvodnji. Ova specifična maslina, autohtona u regiji, daje poseban karakter koji je izdvaja od poznatijih sorti. Proces proizvodnje slijedi tradicionalne metode, s maslinama koje se beru ručno na vrhuncu zrelosti i hladno prešaju unutar nekoliko sati kako bi se očuvala njihova svježina i hranjiva vrijednost. Ova pažljiva pažnja obitelji Popović posvećena detaljima ne samo da poboljšava kvalitetu maslinovog ulja, već također poštuje običaje predaka koji su se prenosili generacijama. Ulje nosi naziv po djedu Stipi u čast njegovoj iznimnoj volji i snazi, te ljubavi prema stvaranju. Njegov maslinik je unuk Mario sa svojom obitelji obnovio na ukupno 1000 stabala maslina. Maslinici obitelji Popović nalaze se između mjesta Dračevca i Montižane, svega 10-tak km od Poreča.
Konačno, Maslinovo ulje “Porečka Rosulja”, koje je nedavno lansirao brend Nono Stipe iz Montižane, može se pohvaliti jedinstvenim karakteristikama koje ga izdvajaju na konkurentskom tržištu maslinovog ulja. Ovo ulje dobiva se od autohtonih istarskih sorti maslina, uključujući bužu, karbonac, bjanker i rošinjol. Pažljiv odabir ovih autohtonih sorti pridonosi osebujnom okusnom profilu porečke rosulje koju karakterizira bogat, robustan okus i ugodna aroma. Dodatno, pedantan proces proizvodnje osigurava da ulje zadrži svoju iznimnu kvalitetu i zdravstvene dobrobiti, što ga čini ne samo kulinarskim užitkom već i zdravim dodatkom svakoj prehrani.
Proces proizvodnje “Porečke Rosulje” osmišljen je tako da održava najviše standarde kvalitete, počevši od ručne berbe maslina te se osigurava odabir samo najboljih maslina, koje se prerađuju unutar četiri sata od berbe kako bi se očuvala njihova svježina. Masline se hladnim tehnološkim postupkom pretvaraju u vrhunsko maslinovo ulje koje utjelovljuje esenciju istarskog terroira. Ova posvećenost kvaliteti odražava predanost obitelji Popović koja se bavi uzgojem maslina od 2001. godine i nastavlja poštovati tradiciju svojih predaka u proizvodnji maslinovog ulja, stoga takva pažnja posvećena detaljima ne samo da poboljšava okus, već i jamči da će potrošači dobiti proizvod iznimne kvalitete.
Promicanjem uzgoja autohtonih sorti maslina Nono Stipe doprinosi očuvanju domaće poljoprivredne baštine. Ova inicijativa podupire lokalne poljoprivrednike i stvara održivi model za proizvodnju visokokvalitetnog maslinovog ulja. Štoviše, pozitivan učinak na lokalno gospodarstvo očit je jer se sve više ljudi zanima za kvalitetne proizvode lokalnog porijekla koji slave bogatu poljoprivrednu tradiciju regije. Podržavajući lokalnu poljoprivredu, Nono Stipe je potaknuo osjećaj ponosa i odgovornosti zajednice, potičući mlađe generacije da se bave uzgojem maslina. Osim toga, “Porečka rosulja” utjecala je na kulinarske prakse, potaknuvši kako kuhare tako i domaće kuhare da u svoja jela ugrađuju ovo izvrsno maslinovo ulje i tako uzdignu domaću kuhinju Obitelj Popović je izuzetno pozitivna, dobiva pohvale na regionalnom i međunarodnom tržištu, što ne samo da podiže reputaciju brenda Nono Stipe, već i postavlja istarsku Montižanu na kartu kao odredište za visokokvalitetno maslinovo ulje. Ovo priznanje potiče veće uvažavanje lokalnih proizvoda, što u konačnici pokreće turizam i pridonosi ukupnoj gospodarskoj vitalnosti regije.
Ukratko, da previše ne duljimo i ne hvalimo brend koji je sam po sebi uspješan uz ljubav ove obitelji prema tradiciji svojih djedova, identitet brenda Nono Stipe obitelji Popović nerazdvojno je vezan uz bogatu kulturnu i poljoprivrednu baštinu Istarskog kraja, Montižane.
„Nono Stipe“ je dobitnik zlatne medalje: Vinistra 2016. Krasica 2017. Split 2018., 2019., 2020. i 2021. Povenjak u Omišu 2019. Neum 2019. međunarodno natjecanje Noćnjak. Medulin 2020. i 2021. Zadar 2021. Titulu šampiona ulje „Nono Stipe“ osvojilo je 2020. godine na tri natjecanja u Omišu, Zadru i Taru. No sudeći po ukusu bit će tu mnogo više nagrada.
Lansiranje “Porečke Rosulje” ne samo da pokazuje predanost brenda kvaliteti i tradiciji, već služi i kao katalizator gospodarskog rasta i kulinarskih inovacija unutar Hrvatske. Kako ovo jedinstveno maslinovo ulje obitelji Popović nastavlja stjecati priznanje i divljenje, ono predstavlja dokaz trajnog značaja lokalnih proizvoda na globalnom tržištu. Kroz objektiv None Stipe i “Porečke Rosulje” svjedočimo skladnoj igri tradicije i modernog, ilustrirajući kako jednostavna boca maslinovog ulja može utjeloviti duh mjesta i njegovih ljudi. Neli i Mariu svaka čast na očuvanju tradicije i stvaranju najboljeg maslinovog ulja u Hrvatskoj pa i šire. Kapa do poda. Zahvalan na poklonu mogu kazati da od sada kupujem samo brend “Nono Stipe” iz Montižane.
Više informacija o OPG-u Popović i njihovom brendu “Nono Stipe” i Porečkoj rosulji potražite na: https://nono-stipe.com/hr/
Tekst i foto: Božidar Bebek/ Totalno HR/ Izvor/ 24.sata.hr